Zwanger & Moeder

Wat je niet moet doen/zeggen op kraamvisite

Ken je dat van die mensen die ongevraagd hun mening geven of andere rare fratsen uithalen als ze bij je op kraamvisite komen? Er is voor kersverse ouders niets vervelender dan dat. Vandaag deel ik een aantal opmerkingen met je. Een deel ervan heb ik inmiddels zelf (helaas) ook gehoord of mogen ervaren. Lees je mee?

1. Mensen die te lang blijven hangen
Een uur is lang genoeg! De kraamperiode is voor ouders en hun baby erg vermoeiend, ze moeten elkaar leren kennen en er is minder slaap etc. Blijf dus vooral niet te lang plakken. Er is namelijk niets zo vervelend dan dat je door de ouders verzocht moet worden om te vertrekken.

2. Slaapt je baby al door?
Nee natuurlijk niet! In de eerste paar weken zit je met voedingen om de 3 uur (ja ook midden in de nacht!) en misschien is het wel een huilbaby. Niet naar vragen in de eerste weken dus. 😉

3. We komen iets later!
Niet doen! Kom gewoon op de afgesproken tijd. Mocht dat je toch niet lukken spreek dan op een andere dag af, maar laat dit tijdig weten.

4. Wat zie je er moe uit!
Ja goh, hoe zou dat nou komen denk je? Slecht slapen aan het einde van de zwangerschap en een bevalling doen je nou niet bepaald veel goed.

5. Niet je handen wassen
Voordat je de baby aanraakt of vast gaat houden: was eerst even je handen. Verse moeders vinden de gedachte verschrikkelijk dat je met je vieze handen aan hun baby zit.

6.*Hatsjoe* mag ik je baby even vasthouden?
Verkouden of een griepje onder de leden? Ga alsjeblieft nog niet op kraamvisite maar ziek thuis eerst uit en maak een nieuwe afspraak als je weer fit bent. Een pasgeboren baby is heel kwetsbaar dus zulke mensen hou je het liefst nog even op afstand van je kleine spruit.

7. Je hebt zeker al wel weer zin om aan het werk te gaan?
Deze opmerking komt meestal aan het einde van de kraamtijd. Maar het antwoord is: NEE! Het is namelijk nog hartstikke fijn om lekker met je baby te kunnen knuffelen en lekker rustig aan te kunnen doen. Tuurlijk is het goed om weer aan het werk te gaan en weer iets voor jezelf te hebben of te doen. Maar nu nog even niet. 🙂

8. Je geeft toch wel borstvoeding?
Is dat verplicht? Ik vind deze vraag zo raar. Wat maakt het nou uit of je baby borst- of flesvoeding krijgt. Als hij/zij maar goed groeit en tevreden is. De strijd met je lichaam aan moeten gaan m.b.t. borstvoeding is niet bepaald een pretje. Tuurlijk mag je er best naar vragen, maar ga niet je mening opdringen over hoe goed borstvoeding is als er flesvoeding wordt gegeven.

9. Had je niet liever een jongen/meisje gehad?
Nee, het allerbelangrijkste (hoe cliché het ook is) is dat je baby gezond is. Tuurlijk is het hartstikke leuk dat je je helemaal suf kunt shoppen aan roze kleertjes, maar een jongetje is net zo leuk.

10. De vermoeidheid wordt alleen maar erger
Oh echt? Dat zien we dan wel weer. Iedere baby is anders, misschien ben je wel gezegend met een baby die snel doorslaapt. Dus nee dit is niet voor iedereen van toepassing (gelukkig). 🙂

11. Wanneer komt de volgende?
Een rare en ongepaste vraag. Mogen we eerst even bijkomen en genieten van dit mooie kindje? Dan zien we daarna wel weer verder.

 

 

Welke rare acties haalde jouw kraambezoek uit?

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Kirsten
  oktober 24, 2018 at 1:07 pm

  Oh bah, ik kan me ook echt voorstellen dat dit bij veel mensen gebeurt. Ik ben benieuwd in januari hoe dat ons afgaat.. Hopelijk valt het mee want als ik druk ben met mijn baby kan ik echt geen opdringerige mensen hebben haha!

 • Reply
  gea
  november 3, 2018 at 10:11 pm

  Vooral de vraag van borstvoeding komt met zo bekend voor. Ik vind het nu al irritant tijdens mij zwangerschap dat mensen bemoeien met besluiten die je zelf neemt als kers nieuwe ouders.

Leave a Reply

CommentLuv badge