Zwanger & Moeder

Tips om de naam voor je baby te kiezen

De juiste naam kiezen voor je baby. Ontzettend leuk om mee bezig te zijn, maar ook heel moeilijk. Het is iets waar je veel over nadenkt tijdens je zwangerschap. Een naam is een persoonlijk iets, hoe maak je een keuze?Misschien heb je al jaren een lijst met namen bijgehouden op je telefoon. Of blijft het zo lastig dat je tot vlak voor de bevalling nog steeds niet weet hoe je je baby moet noemen. In dit artikel deel ik een aantal tips met je.

Combinatie van voorletters
Let goed op dat de voorletters van je baby geen rare combinatie vormen zoals bijvoorbeeld W.C. of S.M.
Ook zijn mensen in één gezin met dezelfde voorletter(s) verwarrend als er bijvoorbeeld post komt.

Naam voor jong en oud
Je kind krijgt de naam voor zijn/haar hele leven. Hoe schattig een naam misschien klinkt als je baby klein is, maar past het later totaal niet meer als volwassene. Iets om goed over na te denken.

Spelling en uitspraak
Het is misschien leuk om je kindje een naam te geven die net iets anders wordt geschreven dan normaal. Maar dit betekent wel dat hij of zij later vaak de naam moet spellen en/of uitleggen.

Naam in het buitenland
Ook iets om mogelijk rekening mee te houden: de uitspraak en betekenis in het buitenland. Het is natuurlijk wel genant als je bijvoorbeeld Dick heet en je moet jezelf voorstellen in het buitenland. 😉

Afkorten
Vaak worden langere naam afgekort. Zo wordt Suzanne al snel Suus. Als je dat niet leuk vindt kun je beter een andere naam kiezen. Ook is het handig om even te checken of de naam niet op iets geks rijmt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je kind later met zijn of haar naam gepest zal worden.

Top 10 naam
De namen voor baby’s zijn zeer trendgevoelig. Wil je liever niet dat er nog twee kinderen in de klas dezelfde voornaam hebben als je kind? Vul deze dan in op de site van de Nederlandse Voornamenbank om te zien hoe vaak de naam al gegeven is.

Twijfels
Kun je niet kiezen tussen een aantal namen? Ik hoorde laatst van iemand dat ze na de bevalling een definitieve keuze hebben gemaakt over de naam. Bij het vasthouden van de baby hebben ze uiteindelijk de knoop doorgehakt. Op dat moment wisten ze pas zeker welke naam het beste bij hun kindje paste.

Zwitsal app
Deze app lijkt op de datingapp Tinder, maar in deze variant gaat het dan om babynamen. Je kunt ook een koppeling maken met het account van je partner. Afzonderlijk van elkaar ga je ermee aan de slag. Is er een match? Dan zie je op het eind een lijstje met namen die jouw partner ook leuk vindt. Dit maakt de zoektocht toch een stuk makkelijker want het is al lastig genoeg om dé naam te kiezen. 🙂

Mijn eigen ervaring
Mijn man en ik hebben gewacht tot de 20 weken echo voordat we echt gericht bezig gingen met het zoeken naar dé naam. Al heb ik in de tussentijd wel een hele waslijst bijgehouden op mijn telefoon. Meisjesnamen wist ik genoeg te bedenken, jongensnamen vond ik erg lastig. Bij de 20 weken echo bleek dat we een meisje zouden krijgen. Als eerste naam wilden we liever geen top 10 naam. De gedachte dat ze later in de klas nummer zoveel zou zijn met dezelfde naam leek ons niet leuk. Na het gebruiken van de Zwitsal app bleven er nog een paar namen over. Daar werd de keuze uiteindelijk een stuk makkelijker van. 🙂

Bron foto: Pixabay

Hoe kwam jij op dé naam voor je kindje?

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    CommentLuv badge