Zwanger & Moeder

Het leed dat ontzwangeren heet


9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren. Een uitspraak die ik vaak heb gehoord tijdens mijn zwangerschap. Inmiddels heb ik (iets meer dan 3 maanden na de bevalling) ook echt kennis gemaakt met klachten die horen bij het ontzwangeren van mijn lichaam.

Benieuwd waar ik last van heb? Lees dan gauw verder!

Toen ik enige tijd na mijn bevalling wat lichamelijke klachten begon te krijgen ben ik gaan zoeken via Google naar meer informatie over het fenomeen ontzwangeren. Ook van mijn familie en vriendinnen had ik weleens wat gehoord, maar het is natuurlijk altijd maar afwachten welke klachten je zelf wel of niet zult krijgen. Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik toch een aardig lijstje met klachten heb. 🙁

Haaruitval
Ik moet zeggen dat ik dit toch best wel een vervelende klacht vind. Ook omdat het iets is wat zichtbaar is (of kan zijn) voor andere mensen. Het is niet bepaald leuk om iedere keer zoveel haren uit het doucheputje te halen, in mijn borstel te vinden of van mijn kleding af te moeten plukken. Door de grote hoeveelheid kan ik nu bijna elke dag wel de stofzuiger door het huis halen want overal waar ik kom laat ik haren achter op de grond. Ik slik inmiddels vitaminepillen die de haargroei zouden moeten bevorderen, geen idee of dit echt werkt in deze situatie maar proberen kan altijd toch? 🙂 Ook hoorde ik van iemand dat je wortels zou moeten eten tegen haaruitval, maar of dat echt werkt? Geen idee!

Hoofdpijn
Sinds een paar weken kan ik ook hoofdpijn aan mijn lijst toevoegen.  Het is gelukkig niet de hele tijd zo, maar af en toe steekt het de kop op en zorgt het voor een vervelende zeurende pijn in mijn hoofd. Ik lig dan af en toe ook vroeg op bed met 2 paracetamol achter de kiezen. Gelukkig slaap ik ‘s nachts verder wel goed want mijn dochter slaapt nu al bijna 2 maanden helemaal door.

Pffff… is het hier zo warm? Of ligt dat aan mij?
Voor mijn zwangerschap kon ik mezelf zo ongeveer de grootste koukleum ter wereld noemen. Waar anderen het al snel warm hadden klaagde ik over kou en kippenvel en kleedde ik me soms veel te warm. Dat is nu wel een heel ander verhaal. Mijn lichaamstemperatuur schiet alle kanten op. Het zweet breekt me op sommige momenten spontaan uit door de hormonen in mijn lichaam.

Bekkenbodemspier
Dit is een klacht waar ik eigenlijk liever niet te veel over praat. Een bekkenbodemspier die niet goed functioneert, iets wat toch best gênant is om te bespreken vind ik. Maar ‘gelukkig’ ben ik niet de enige vrouw die hier last van had na een bevalling heb ik inmiddels begrepen. Mijn bekkenbodemspier deed het de eerste periode na de bevalling absoluut niet fantastisch. Bij een nies- of lachbui ontsnapte er ook een beetje urine. Het is in de eerste weken dan toch wel een soort van fijn om die enorme kraamverbanden in je onderbroek te hebben. Door wat oefeningen is deze klacht gelukkig inmiddels alweer zo goed als verdwenen.

Vergeetachtigheid
Ik merk dat ik dingen op moet schrijven omdat ik ze anders gewoon echt vergeet of er te laat aan denk. Regelmatig denk ik: dit ga ik vandaag doen/regelen om vervolgens aan het einde van de dag te moeten constateren dat ik het toch echt vergeten ben. Door het maken van een to-do lijst komt dit inmiddels gelukkig wel wat minder vaak voor. Wel vergeet ik regelmatig dat ik nog moet antwoorden op appjes of mailtjes, dus sorry als je wat langer op mijn antwoord moet wachten. 😉 En als je me vraagt wat ik in de afgelopen week heb gedaan of welke dag het is, dan moet ik ook daar soms wel even (net iets te lang) over nadenken.

Stuwing
In de eerste week na de bevalling had ik heel veel last van stuwing. Mijn borsten waren echt keihard en deden heel veel pijn. Op mijn zij slapen was in die week absoluut géén optie. De borstvoeding kwam na de kraamweek alleen niet voldoende op gang dus ik ben overgestapt op flesvoeding. Gelukkig verdween de stuwing toen al heel snel. De pijn schijnt te worden veroorzaakt door het op gang komen van de melkproductie en een verhoogde doorbloeding.

Andere klachten die ik veel tegenkwam waren: erg emotioneel zijn, naweeën, verstopping en slecht slapen (veel wakker liggen). Van die klachten heb ik gelukkig geen (tot nauwelijks) last gehad, al is mijn lijstje ook al wel lang genoeg met ontzwanger ellende moet ik zeggen.

Heb jij ook last gehad van het ontzwangeren? Of viel het bij jou wel mee?

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    gea
    oktober 11, 2018 at 4:57 pm

    Ik heb hier nog geen ervaring mee, aangezien ik nu 19 week zwanger ben van mijn eerste kind. Maar hoor er wel vel verhalen over. Interessant om te lezen.

Leave a Reply

CommentLuv badge