Zwanger & Moeder

Help! Mijn baby gaat wennen op de crèche

Voor de eerste keer je baby naar de crèche brengen om een paar uurtjes te wennen is toch wel een dingetje voor veel moeders heb ik gemerkt. Het was dan ook zeker niet een moment waar ik erg naar heb uitgekeken, maar ook mijn dochter en ik moesten er aan geloven. Benieuwd hoe ik deze ochtend ben doorgekomen? Lees gauw verder!

De zoektocht naar een geschikte opvang
Ongeveer halverwege mijn zwangerschap ben ik samen met mijn man de zoektocht gestart naar een geschikte kinderopvang. We wisten dat er een opvang vlakbij ons huis zat en besloten daar een rondleiding aan te vragen. Ons beeld na de eerste kennismaking was meteen erg positief, een mooie locatie met een grote tuin. De inschrijving was dus al gauw geregeld. We spraken onderling af dat er weer contact zou zijn rond het einde van mijn verlof om een wenochtend te plannen.

De maanden vlogen voorbij, helemaal toen onze dochter eenmaal geboren was. Aan het einde van mijn verlof belden ze vanuit de opvang inderdaad om een datum te prikken. Bij die gedachte kreeg ik toch al wel een lichte knoop in mijn maag moet ik zeggen. In al die maanden is ze bijna 24/7 bij me geweest en dan is de gedachte om haar ergens achter te moeten laten (en ook nog bij vreemde mensen) niet bepaald prettig. Gelukkig duurde het op dat moment nog een paar weken voordat het zover was en heb ik volop van de vrije tijd met mijn dochter genoten. Uiteraard heb ik tijdens mijn verlof ook wel dingen gedaan zonder baby zoals buiten de deur afspreken met vriendinnen. Maar op zulke momenten was mijn man met haar thuis en dat gaf me toch een rustiger gevoel. 🙂

De wenochtend
D-Day! Tijd om met onze dochter naar de opvang te gaan. Mijn man vraagt onderweg aan me of het wel gaat. Een hele foute vraag op zo’n moment en ik schiet dan ook meteen vol. Ik wil mijn kleine meisje helemaal niet wegbrengen. Het liefst maak ik meteen rechtsomkeert met haar maar aan de andere kant: het is maar 2,5 uur wennen en ik kan natuurlijk ook niet eeuwig met haar thuisblijven. Ik besloot dus toch maar om door te lopen. 😉

Met de opvang hadden we afgesproken dat we haar halverwege de ochtend zouden brengen. Anders kwamen we middenin de spits met andere ouders en kindjes. Nu konden we rustig even blijven, dat vond ik wel erg fijn. Uiteraard kwamen er van mijn kant ook wat tranen bij kijken maar van de leidsters begreep ik dat dit veel vaker gebeurd. Ze stonden binnen no time klaar met zakdoeken. Een wenochtend is ook vooral voor ouders (moeders meestal) om te wennen aan het loslaten van hun kind, een kind merkt er meestal weinig tot niks van. Na een kwartier zijn we vertrokken en hebben we haar overgedragen aan een leidster van de groep. Mijn man ging naar zijn werk en ik terug naar huis. Ik moet zeggen dat het thuiskomen in een leeg en stil huis me wel vies is tegen gevallen. De stilte in huis, geen geluidjes uit de box, ik vond het vreselijk. Nadat ik me had opgefrist (lees: mascara onder de ogen vandaan gehaald van de tranen) ben ik in mijn eentje de stad in gegaan om lekker te shoppen. Ik heb in zeer korte tijd veel geld uitgegeven en dan ook nog eens alleen maar aan mezelf haha. Ook vond ik het, toen ik eenmaal op pad was, toch wel heel lekker om weer eigen dingen te kunnen doen.

Tips voor mama’s tijdens de wenochtend:
– Zoek afleiding: ga de stad in, lekker shoppen. Koop vooral iets leuks voor jezelf!
– Doe klusjes in huis waar je normaal niet aan toe komt
– Tijd voor me-time: plan een afspraak bij de kapper of schoonheidsspecialiste. Of ga thuis aan de slag met een lekker maskertje, ga uitgebreid in bad, lak je nagels etc.
– Kijk een film of een aantal afleveringen achter elkaar van je favoriete serie met wat lekkers erbij. Nu heb je er even alle tijd voor.
– Voor moeders met een baby die slecht slaapt: probeer een dutje te doen. Je kunt wel wat extra slaap gebruiken.

De tijd vloog voorbij, want tja wat is nou eigenlijk 2,5 uur? Dus al gauw was het weer de hoogste tijd om me te melden bij de crèche en mijn dochter op te halen. Gelukkig had ze het prima naar haar zin gehad dus dat was fijn om te horen. Thuis heb ik lekker met haar geknuffeld en even extra genoten van het feit dat ze weer thuis was.

Terug in het dagelijkse leven
Ook aan mijn zwangerschapsverlof kwam (helaas) een eind. Terwijl ik dit verhaal zit te tikken ben ik inmiddels alweer een paar weken aan het werk. Ik moet zeggen dat me dit toch wel goed bevalt. Het is fijn om ook weer met andere dingen bezig te zijn en andere mensen om je heen te hebben en te spreken. Onze dochter gaat 2 dagen in de week naar de opvang en heeft het hier prima naar haar zin. Via een app op mijn telefoon kan ik overdag foto’s zien en informatie over haar lezen. Het enige waar ik op dit moment nog wel aan moet wennen is het nog meer op tijd staan in de ochtend. Naast dat ik mezelf klaar moet maken, moet zij natuurlijk ook haar flesje, verschoond worden etc. Maar ik ga er vanuit dat we hier steeds sneller en handiger in zullen worden de komende tijd. 🙂

Liefs,

Heleen

Bron foto: Pixabay

Vond jij het wennen op de crèche ook een lastig moment?

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    CommentLuv badge