Zwanger & Moeder

Geen borstvoeding geven

Geef je borstvoeding?” Een vraag die me regelmatig werd gesteld tijdens mijn kraamperiode. In dit artikel vertel ik je waarom ik het niet heb gegeven en wat mijn ervaring is met kunstvoeding.

Zodra ik aangaf geen borstvoeding te geven leverde me dat regelmatig verontwaardigde blikken of rare reacties op. Ik kreeg soms bijna het gevoel dat ik mijn dochter iets verschrikkelijks aandeed door haar borstvoeding te onthouden. Maar dit is natuurlijk grote onzin. Kunstvoeding is een prima alternatief en heeft zelfs ook een aantal voordelen ten opzichte van borstvoeding.

Poging tot borstvoeding
In de eerste dagen na de geboorte van mijn dochter heb ik wel een poging gedaan tot het geven van borstvoeding. Dit is deels gelukt, met kolven heb ik haar toch wat moedermelk kunnen geven. Maar mede door de stress (ze had wat opstartproblemen in de eerste dagen) en slechte begeleiding in het ziekenhuis is de productie niet voldoende op gang gekomen. Hoe ik daar op terug kijk? Dit vind ik eigenlijk niet jammer. De pogingen tot het aanleggen, geklooi met tepelhoedjes en het kolven leverden me namelijk zoveel stress op dat ik er een enorme afkeer tegen kreeg. Zodra het kolfapparaat de kamer in werd gereden dacht ik: ‘Oh nee ik moet weer’. Ook deden mijn borsten gigantisch veel pijn door de stuwing. Alsof ik een borstvergroting had gehad en ze er stenen in hadden gestopt. Hier lag ik zelfs ‘s nachts van wakker, waardoor ik niet voldoende rust kon pakken.

Overstap naar de fles
Naast het kleine beetje gekolfde melk kreeg mijn dochter flesvoeding om ervoor te zorgen dat ze voldoende binnen kreeg. Daarom hebben we aan het einde van de kraamweek dan ook de keuze gemaakt om volledig over te stappen naar kunstvoeding. Dit kreeg ze sowieso al omdat het aanleggen en kolven te weinig voeding voor haar opleverde. Ze dronk haar flesjes goed leeg en was een tevreden en makkelijke baby, groeide goed en sliep vanaf 2 maanden al door, en dat doet ze nog steeds. Vooral dat snelle doorslapen ‘s nachts heb ik als iets heel fijns gezien, mijn man en ik voelden ons al gauw ook weer een stuk beter. Want ik kan je wel vertellen dat gebroken nachten (ook al was het dan maar 2 maanden) niet bepaald fijn zijn voor je eigen gemoedstoestand. Natuurlijk is het welzijn van je kindje het allerbelangrijkste, maar jezelf fijn voelen en energie hebben is toch ook wel erg prettig. Toch? 🙂

Ook een groot voordeel bij het geven van kunstvoeding: je kunt de voedingen makkelijker verdelen met je partner. Zo kun je ook een keer blijven liggen bij een nachtvoeding en je weet precies hoeveel je kindje gedronken heeft. Uitstapjes zonder baby zijn ook een stuk makkelijker als je geen borstvoeding geeft. Je borsten staan niet op knappen, je hoeft niet te slepen met een kolfapparaat en zo kun je ook (sneller) weer eens iets voor jezelf doen.

Wat ik wil bereiken met dit artikel? Ik heb het niet geschreven om borstvoeding af te raden of af te kraken. Maar ik wil graag wat meer inzicht geven dat kunstvoeding voor je baby ook helemaal prima is. En hoop ook dat mensen (die wel voorstander zijn van borstvoeding) eens nadenken voordat ze hun mening opdringen of iemand veroordelen die kiest voor kunstvoeding.

Natuurlijk is het aan iedere (aanstaande) ouder zelf om te bepalen wat je wel en/of niet wilt doen. Mijn tip: Luister vooral naar je eigen gevoel en lichaam! Doe waar jij je prettig bij voelt en ga geen strijd voeren. De kraamperiode vliegt voorbij en deze bijzondere tijd kun je niet overdoen. Zorg dat het iets is waar je later ook nog met plezier op terug kijkt. 🙂

Bron foto: Stocksnap via Pixabay

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    CommentLuv badge