Zwanger & Moeder

Baby en warm weer

De zomer is in aantocht! Voor komende week wordt een hittegolf verwacht. Hoe bescherm je je kleintje tegen die warmte? Wat moet je wel of niet doen? In dit artikel deel ik een aantal tips met je.


Kleding
Tja wat trek je je baby aan bij zulk warm weer? Een vraag die ik mezelf ook regelmatig heb gesteld bij het aankleden van mijn dochter. Maar inmiddels kan ik zeggen: “Hetzelfde als wat jij aan hebt”. Bij een pasgeborene trek je een kledinglaag meer aan. Maar als het echt snikheet is dan is een katoenen (mouwloze) romper meer dan voldoende voor je kleintje. Misschien wel zonde van alle kleertjes die je gekocht hebt maar dat is niet anders. Veilig- en gezondheid voor alles toch? 🙂

Hoe check je of je baby het te warm heeft?
Weet je niet zeker of je kindje veel last heeft van de warmte? Het nekje van je baby is de beste plek om het te checken. Voel met de rug van je hand in zijn/haar nek. Transpireert je baby? Dan is dat een duidelijk teken dat je baby het te warm heeft.

Met je baby op pad bij warm weer
Wil je er op uit met het warme weer? Zorg voor een zonnehoedje (evt. ook een zonnebril) en hou je kindje zoveel mogelijk in de schaduw. Doe geen kap op de wagen, die houdt warmte vast, maar gebruik liever een parasol tegen de zon. Gebruik altijd katoenen stoffen, die ademen beter.
Let voordat je vertrekt goed op dat het autostoeltje niet te warm is. Misschien overbodig om te zeggen maar laat je kindje nooit alleen in de auto zitten.

Uitdrogingsverschijnselen
Wees bij extreme warmte extra alert op mogelijke uitdrogingsverschijnselen zoals: te warme huid en rood gezicht, droge mond/lippen, onregelmatig en minder plassen, rusteloosheid en snellere ademhaling en een stugge huid (wanneer je die vastpakt met 2 vingers en deze niet meteen terug veert). Als je borstvoeding geeft mag je je kindje vaker aanleggen. Flesvoeding? Water er naast geven is dan een goede manier om ervoor te zorgen dat je baby extra vocht binnenkrijgt.

Temperatuur in de babykamer
De ideale temperatuur in de babykamer ligt rond de 18 graden. Maar meestal is de temperatuur, als het echt warm is buiten, daar vaak een stuk hoger. Lukt het niet om de kamer overdag koel genoeg te krijgen? Ik zette de kinderwagen dan vaak in de gang, daar is het vaak een stuk koeler.
Laat je je baby toch in de eigen kamer slapen? Zorg er dan voor dat hij/zij niet te warm gekleed is, gebruik dunne lagen stof. Dan kun je eventueel nog iets uittrekken. Qua beddengoed gebruik ik zelf als het heel warm is alleen een hele dunne zomerslaapzak en geen deken en/of laken. Mijn dochter ligt dan in haar romper in de slaapzak. Maar mocht jij wel een deken of laken willen gebruiken: check regelmatig hoe je kindje erbij ligt en of hij/zij het niet te warm (of koud) heeft.

Hoe bescherm jij je kindje tegen de warmte?

Bron foto: Pixabay

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    CommentLuv badge