Persoonlijke verhalen

Personal Story: Wonen in het buitenland als voetbalvrouw

In de rubriek ‘Personal Story’ kun je vanaf vandaag persoonlijke verhalen verwachten van vrouwen die iets bijzonders doen of hebben mee gemaakt. Annelot trapt vandaag af. Zij woont samen met haar man Matias en zoontje Dante in Uruguay. Met een man als profvoetballer weet je nooit waar je terecht komt op de wereld.

Het ene moment woont ze ergens maar tijdens een transferperiode kan het zomaar zijn dat ze binnen no-time haar spullen moet pakken. Vandaag geeft ze je een kijkje in haar leven.


Annelot: Het leven in het buitenland ver weg van je thuishaven is heel wat, het leven als vrouw van een voetballer daarbij op geteld maakt het nog eens een heel ander verhaal. En nee dan heb ik het niet over het leven van een voetbalvrouw van een voetballer bij Barcelona die miljoenen per jaar verdient. Ik heb het over mijzelf, vrouw van Matias, voetballer in Uruguay.

Mensen hun eerste reactie over het algemeen is ‘ohhh maar dat is goed / makkelijk uitgekozen’’ als ik zeg dat Matias voetbalt, niet wetende dat ik geen benul had wie Matias überhaupt was toen ik hem ontmoette in Nederland.

De eerste ontmoeting
Ik was op stap in de Shooters in Groningen, een plek die ik in het weekend vermeed maar nog wel eens de maandag op dinsdag nacht door bracht want dan waren ze ook open. Ik wist wel dat af en toe FC Groningen daar ook kwam als ze in het weekend hadden gewonnen maar voor de rest interesseerde ik mij daar niet voor, ik kwam daar voor de gezelligheid en het feit dat ik zo ongeveer kruipend naar huis kon want ik woonde de straat erachter.

En zo liep ik in 2011 tijdens het stappen Matias tegen het lijf. De hele nacht hebben we geen woord gesproken. Het bleek dat hij toen nog maar net 3 maanden in Nederland was en nog niet veel Engels kon. Ik wist op dat moment niet eens of hij hier als student was, op vakantie was, laat staan dat hij een voetballer was! We hadden gewoon lol zonder echt te praten met elkaar, deden gezellig drankjes , dansten wat en communiceerden een beetje via handgebaren. Op het einde duwde hij zijn telefoon in mijn handen met Facebook geopend oftewel stuur jezelf even een vriendschapsverzoek Annelot. 😉 Sinds dat moment zijn wij zo ongeveer onafscheidelijk en is er geen dag voorbij gegaan dat we niet met elkaar hebben gepraat ( i kid you not!). En nu ik dit schrijf zijn wij inmiddels 1 hond, 1 kind en 4 landen verder.

Transferperiode en verhuizen naar Zuid-Amerika
In 2013 verhuisden Matias , ik en onze hond Rocco. Ik weet het nog heel goed. Het was zomer 2013 en Matias kreeg een telefoontje van zijn manager uit Uruguay dat er een club was in Uruguay voor hem. Binnen 2 dagen vertrok Matias en bleef ik achter met Rocco in ons appartement vol met onze spullen. In 2 week tijd heb ik met de hulp van mijn familie en vrienden het hele huis leeg gehaald. Alles uitgezocht wat belangrijk was om mee te nemen, dingen die we niet konden verkopen hebben we weg gegeven. ( we hadden geen tijd om alles op marktplaats te zetten) De echt grote dingen die we wel mee wilden hebben zijn op de container gezet naar Uruguay toe. Zo was het huis waar we samen bijna 2 jaar hadden gewoond in 2 week helemaal leeg. Verder zat alles wat van mij was in mijn 4 koffers, op naar Uruguay! Niet wetende dat we na een jaar Uruguay naar Bogota (Colombia) zouden gaan en na een half jaar daar te hebben gewoond naar Argentinië te verhuizen.

Buiten de 3 keer verhuizen in anderhalf jaar tijd waren er ook andere veranderingen,Rocco was naar mijn ouders in Nederland gegaan omdat de onstabiliteit in zo’n korte tijd niet goed voor hem was,  Matias kreeg 2 heftige blessures inclusief operaties in minder dan een jaar tijd en ik bleek in Argentinië in 2015 zwanger .

Bevallen in Nederland
Omdat we in dat jaar al in de planning hadden om de feestdagen in Nederland door te brengen ben ik 3 maanden daarvoor in mijn up naar Nederland gegaan, ik zou namelijk rond de geplande reis data naar Nederland niet meer mogen vliegen en ik moest en zou in Nederland bevallen! Op 1 januari 2016, zo ongeveer direct na het vuurwerk is onze zoon Dante geboren. Eigenlijk was het best grappig want Dante zijn geboorte bleek perfect te zijn gepland (zonder dat we het gepland hadden;)) want het viel precies in de vakantie van Matias want dat is ook vaak wel een dingetje. Ik mocht dan wel in Nederland willen bevallen maar als Matias geen vakantie had zou die echt niet even op en neer kunnen naar Nederland tussen de trainingen etc. door.

Matias ging 25 dagen na Dante zijn geboorte weer terug naar Zuid Amerika, dit keer ging hij weer spelen in Uruguay. Het zou onze 4e verhuizing zijn in 3 jaar tijd worden, Nu snap je misschien ook waarvan ik de naam voor mijn YouTube kanaal heb: The Love Bagage. Ik/ wij wonen voor de liefde uit onze bagage haha. Na de eerste keer verhuizen in 2013 besloten we niet meer onze spullen te laten verschepen omdat dat veel te duur was. We leven dus inmiddels al 5 jaar uit de bagage.

Niks fijner dan je eigen beddengoed
We huren altijd appartementen die al gemeubileerd zijn en proberen dan dat soort plekjes een beetje op te vrolijken met een dun schapenkleedje van de Ikea die ik in m’n bagage heb kunnen proppen, of allemaal kaartjes die ik op de muur plak. Ook iets wat altijd in de bagage zit is 1 set beddengoed en Rituals, niks is fijner je eigen beddengoed en een eigen geurtje in huis!

Inmiddels wonen wij al sinds 2016 in Uruguay en dat is het meest stabiele wat we hebben gehad sinds dat Matias en ik samen zijn, want bij het voetbal is er  2 keer in het jaar een transferperiode wat wil zeggen dat dan een speler naar een andere club kan gaan. En zo wil dat dus ook zeggen dat voor ons 2 keer in het jaar kans is dat je kan verhuizen naar een andere plek. Natuurlijk heeft Matias wel contracten die voor 2 of 3 jaar getekend zijn dus je hebt altijd wel een soort van iets van vastigheid voor als er geen club in de transferperiode komt maar je hebt wel altijd in je achterhoofd wat als, wat als. Je kan je nooit echt helemaal binden op 1 plek want je krijgt vaak dat ene telefoontje dat er een club is voor je en binnen 3 dagen zit je al in het vliegtuig omdat je gekeurd moet worden etc. en je geen tijd of trainingen met je nieuwe club wilt verliezen.

Dus is het goed of makkelijk uitgekozen? Nee absoluut niet! Ik denk als je een Messi of een Suarez leven hebt dat het dan wel een stuk makkelijker is omdat je niet stil hoeft te staan bij wat je wel en niet in je bagage kan proppen of dat je weer de hele boel moet inpakken en moet laten verschepen, maar dan nog steeds, zelfs als een Messi en Suarez is het zo dat het hele leven in het gezin om voetbal draait. Je moet gaan en staan waar je man moet spelen, eigenlijk zet je zelf als vrouw zijnde alles opzij voor hun carrière. Maar is het een avontuur? Absoluut! Ik kom op plekken waar ik never nooit zou zijn geweest zonder Matias, we ontdekken de wereld samen. Dante ontdekt de wereld als maar weinig 2 jarige de wereld ontdekken vooralsnog. Ik sta op mijn eigen sterke pootjes aan de andere kant van de wereld iets wat ik nooit had verwacht als kind zijnde met verschrikkelijk veel heimwee, ik huilde al als mijn moeder weg ging voor nachtdienst dus moet je nagaan!

Ook leer ik veel meer de waarde van de kleine dingen. De spulletjes die in mijn bagage passen, die ik iedere keer weer mee neem, zijn van grote waarde voor mij. De kleine dingen die ik in Nederland als gewoon zag geniet ik nu nog meer van dan voorheen. En ik heb misschien wel meer contact met mijn familie en vrienden juist door de afstand dan toen we om de hoek bij elkaar woonden.
Ondanks dat het niet altijd makkelijk is, dat je geen vastigheid hebt en alles voor het werk van je man opgeeft, het is een avontuur. Een avontuur die ik hopelijk als ik 80 ben aan mijn kleinkinderen kan vertellen en hun met grote mond van verbazing zullen aanhoren. 😉

Dankjewel Annelot voor het delen van je leuke en interessante verhaal. 🙂 Wil je ook de avonturen van Annelot in Uruguay volgen? Dat kan via haar Youtube kanaal The Love Bagage waar ze wekelijks een leuke vlog plaatst en op Instagram kun je terecht voor heel veel leuke en mooie foto’s.

Ook je verhaal delen? Stuur dan een mail naar: themommymagazinenl@gmail.com

No Comments

    Leave a Reply

    CommentLuv badge